Nieuws
Terug naar overzichtSuffolk herdenking en onthulling Weerter Verzetsmonument
In Weert werd op donderdagavond 22 september 2022 bij het Suffolk Monument de bevrijding van de stad Weert herdacht. Op die datum in 1944 werd Weert bevrijd door het Britse Suffolk Regiment.
Bij het Suffolk monument naast de Stadsbrug werden diverse toespraken gehouden en bloemen gelegd. Er werd stilgestaan bij de vrijheid door diverse sprekers zoals onder de voorzitter van het Comité bevrijding en herdenkingen Weert Lex Spee. De ceremoniemeester was Leo Schreuders die ook zitting heeft in het comité Bevrijdingen en Herdenkingen.
Leerlingen van de Montessorischool droegen een gedicht voor en het fluitensemble Mei Li van het RICK zorgde voor de muzikale omlijsting. Het geluid werd verzocht door Patrick Overklift, zoon van Jim Overklift!
De Wapenbroeders waren present met de banierwacht en diverse niet ingedeelde Wapenbroeders uit omringende afdelingen vormden een erewacht. Er werden diverse kransen en bloemstukken gelegd ondermeer door de burgemeester R. Vlecken en diverse notabelen en vertegenwoordigers van diverse organisaties.
Bijzonder was het dat ook een bloemstuk werd gelegd door een dochter van de oud-secretaris van de Wapenbroeders Weert ( Petra Stijnen), die dat samen deed met de huidige secretaris Peter William Schreuders. Pierre Stijnen was samen met ondermeer de voorzitter Peter van de Berg nauw betrokken bij het Suffolk monument en bij het verzetsmonument. Wij wilden als Afdeling Weert Pierre alsnog eer bewijzen door familie voor de kranslegging uit te nodigen.
Na de kranslegging bij het Suffolkregiment toog het gezelschap vooraf gegaan door de banierwacht en de Wapenbroeders van andere afdelingen naar het nieuwe verzetsmonument voor de onthulling.
Op initiatief van het Comité Bevrijdingen en Herdenkingen Weert, waar ook de Wapenbroeders Peter van de Berg en Peter William Schreuders zitting in hebben, is het afgelopen jaar zowel een fysiek als digitaal verzetsmonument monument gerealiseerd. De monumenten vormen een tastbare herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Weert. Daarnaast doen zij recht aan en zijn een eerbetoon voor de activiteiten en inspanningen van hen die zich actief hebben verzet tegen de bezetter in Weert en omliggende kerkdorpen in de periode van 10 mei 1940 tot 22 september 1944. Het werd zondermeer een plechtige gebeurtenis en er namen ruim 250 mensen aan de herdenkingen deel.