Themalezing “Veiligheid in een krankzinnige wereld” door Lt. Gen. b.d. Ton van Loon bij Afd. Roermond en Venlo

01 Oktober 2024 - uur

Vrijdag 27 september 2024 was Lt. Gen. b.d. Ton van Loon als gastspreker aanwezig in het Generaal Spoor Paviljoen te Roermond op uitnodiging van de Wapenbroeders afdeling Roermond/Venlo. Voorzitter Martin Hasebos heette de generaal welkom, waarna generaal Van Loon een introductie hield over zijn werkzaamheden die vaak in Duitsland plaatsvinden. Instituten waar hij veel voor werkt zijn o.a. de OVA, de BCG (Boston Consulty Group), Instituut Clingendael, de Adviesraad Migratie, the German Institute for Defence and Strategic studies (GIDS).

Hij kent de Duitse krijgsmacht als geen ander; was commandant van het Eerste Duits-Nederlandse legerkorps in Münster.

Na de introductie ging de generaal dieper in op de “wereld in oorlog” zoals hij het verwoordde, het vertrek in 2021 van de NAVO-troepen uit Afghanistan en de gevolgen daarvan. China was bijvoorbeeld het eerste land dat Afghanistan bezocht na de terugtrekking en dat had alles te maken met de delfstoffen kobalt en lithium die in Afghanistan ruimschoots voorhanden zijn. Verder stipte hij de Russische inval in de Oekraïne aan. Als we deze invallen toelaten is het hek van de dam en dan de schermutselingen in het Midden-Oosten: deze gaan ons ook aan. Denk hier bijvoorbeeld aan de scheepvaart aldus Van Loon.

De generaal noemde 2024 het Tijdperk van de roofdieren: le temps des prédateurs China, de Verenigde Staten, Rusland en wij. En verder de oorlog tegen het fatsoen in het Midden-Oosten. Hamas gebruikt bijvoorbeeld de bevolking om zich te beschermen. De fatsoensnormen zijn verdwenen.

Verder noemde hij de barbaarsheid door Rusland in de Oekraïne waar al 600.000 slachtoffers uit Rusland zijn geteld. De meeste Russische rekruten aan het front komen uit afgelegen gebieden en zijn veelal onvoldoende getraind. De generaal stelde dat het beginnen van een oorlog altijd de ultieme oorlogsmisdaad betekent. Oorlog gaat altijd dieper dan de buitenkant doet vermoeden.

Ook schetste hij wat geografische dreiging inhoudt: door partijen c.q. landen te binden op de ene plek komt er ruimte aan de andere kant. Verder ging hij in op de situatie in Amerika, een land dat “completely divided” is, volgens hem. Als Trump de verkiezingen wint wordt Amerika een groot probleem.

Aan het einde van zijn betoog stelde hij dat, indien wij de Europese soevereiniteit belangrijk vinden, wij meer moeten samenwerken. 

Na de pauze was er nog gelegenheid voor discussies, waar verschillende aanwezigen graag gebruik van maakten. Er ontstonden levendige gesprekken waar men onder het genot van een hapje en een drankje van gedachte kon wisselen. Tegen 21:00 uur sloot de voorzitter de avond af met een dankwoord aan generaal Van Loon en bood hem als dank een fles geestrijk vocht aan.

Naar de foto’s van dhr Pim Ermers: >

Nieuws