Nieuws
Terug naar overzichtThema Lezing over de begraafplaats Margraten bij Afd. Roermond en Venlo
Op vrijdag 25 augustus 2023 vond de eerste lezing na de zomerstop plaats in het Generaal Spoor Paviljoen te Roermond. Te gast was Ton Hermes, voorzitter van de Stichting Adoptiegraven Margraten. Ton hield een boeiende presentatie met veel feitenkennis die begint in september 1944 als Generaal William Simpson C 9th Army met 200.000 manschappen de grens bij Mesch oversteekt en een begin maakt met de bevrijding van Limburg.
Deze Generaal Simpson hield er rekening mee, dat ongeveer 10% van zijn manschappen zouden sneuvelen bij de gevechten om de bevrijding. Hij gaf opdracht aan Captain Shomon om op verkenning te gaan voor een geschikte begraafplaats. Die werd uiteindelijk gevonden in Margraten, waar toen een nood-begraafplaats werd ingericht.
Op 10 november 1944 werd de eerste US militair, John Singer daar begraven. Volgens Ton Hermes wilde Captain Shomon niet dat er ook maar een enkele Amerikaanse militair in vijandelijke grond begraven werd. Vanuit het vijandelijk gebied werden de US gesneuvelden verzameld naar collection points en vandaaruit werden zij naar de begraafplaats Margraten gebracht. In Margraten was er een stripping line, waar munitie, persoonlijke bezittingen e.d. werden verwijderd en vond identificatie plaats. De persoonlijke bezittingen werden naar de familie gestuurd. Daarna werden de gesneuvelden begraven met een houten kruis op het graf, waaraan aan de achterzijde de z.g. dogtag (herkenningsplaatje) was bevestigd.
Bij de bewoners van Margraten ontstond de wens om wat te doen voor de gesneuvelde bevrijders. Shomon stelde voor om een burgercomité op te richten die zorgde voor het verfraaien van de begraafplaats, het houden van een herdenkingsdienst en het regelen van bloemen voor Memorial Day op 30 mei 1945. Voor deze Memorial Day werden overal bloemen vandaan gehaald om op de graven te leggen.
Daarna kwamen er verzoeken van familieleden van daar begraven soldaten om foto’s te maken van het graf van hun geliefden en er ontstond correspondentie tussen Amerikaanse families met families uit Margraten die de graven verzorgden.
Kapelaan Heuschen heeft in die tijd het adoptieprogramma opgezet, dat een groot succes werd: nog voor de 2e Memorial Day waren alle graven geadopteerd. Momenteel staan er 1000 mensen op de wachtlijst voor een adoptiegraf. Een adoptant betaalt € 10,- eenmalig en bezoekt enkele keren per jaar het graf en legt bloemen.
Ton Hermes vertelde uitvoerig hoe de begraafplaats zich in de beginjaren ontwikkelde van een nood-begraafplaats tot de huidige rustplaats met de prachtige marmeren kruisen en Davidsterren en over de verplaatsing van de daar tijdelijk begraven andere geallieerden, Russen en Duitsers die herbegraven werden: de Russen in Amersfoort, de Duitsers in Ysselsteyn en de geallieerden naar eigen begraafplaatsen.
Pas in 1960 werd de begraafplaats officieel geopend door Koningin Juliana.
Hartelijk dank aan Ton Hermes voor de uitvoerige en boeiende lezing.
Er is een film op Netflix te bekijken “The Monuments Men”. Ook is er een boek over de begraafplaats Margraten van de hand van Peter Schrijvers: “The Margraten Boys”.