Thema avond met John Vaessen over “Roermond Frontstad”,o.a. de slachtoffers en verzetsstrijders WO II begraven Oude Kerkhof

15 Januari 2019 - uur

Op vrijdag 25 januari 2019 organiseert de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Roermond en Venlo een thema avond in het Generaal Spoorpaviljoen (Nationaal Herdenkingspark Roermond) waarbij John Vaessen, vrijwilliger van de Stichting Oude Kerkhof een lezing zal geven over Roermond Frontstad en over alle slachtoffers van WO II, inclusief verzetsstrijders en Duitse collaborateurs en omgekomen burgers die op het Oude Kerkhof te Roermond begraven zijn.

De lezing begint om 19.00 uur. Het paviljoen is op die avond open vanaf 18.30 uur.  Iedere geïnteresseerde is welkom. Er kan in de omgeving beperkt worden geparkeerd, maar er is ruim voldoende parkeergelegenheid bij het nabijgelegen kasteeltje Hattem, slechts enkele minuten lopen naar het paviljoen. Bij binnenkomst staat de koffie en thee klaar. Gezien de beperkte plaatsruimte in het paviljoen  wordt verzocht de deelname te melden via bvw.afd.roermond@gmail.com of tel 06-52062326 of veteranentreffen1roermond@gmail.com onder vermelding van het aantal personen.

John Vaessen werd in 1945 tijdens de evacuatie in Leeuwarden geboren. Tot aan zijn pensionering was hij tandtechnisch laboratoriumhouder te Roermond. Hij publiceerde in 2006  in het jaarboek de ‘Spiegel van Roermond’ over de Roermondse ‘photograph d’art’ Mathieu Koch, in 2008 over ‘De Illustere ‘Prysbehaling door de ‘Philharmonie’ op 19 juli 1830 te Brussel’ en in 2017 over ‘Roermondse apothekers door de eeuwen heen: Van ‘pharmacien’ tot apotheker. De eerste druk van zijn boek  ‘Dood, maar niet vergeten’. Graven en grafkelders op ‘den Aje Kirkhaof’ in Roermond’, verscheen in 2011, de tweede fors uitgebreide druk in 2015.

In  2012 en 2013 werden publicaties van hem over het Oude Kerkhof opgenomen in respectievelijk ‘Roermond, Beeld van een stad’ en in het Jahrbuch/Jaarboek van de Duits-Nederlandse vereniging Overkwartier van Gelre.

Sinds 2001 is hij vrijwilliger bij de Stichting Oude Kerkhof, verzorgt rondleidingen en lezingen en is verantwoordelijk voor de PR van de begraafplaats. In de lezing komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Van september 1944 tot maart 1945 was Roermond frontstad. Deze periode, maar ook wat er aan vooraf ging, is onderdeel  van een lezing over gesneuvelde geallieerden, omgekomen verzetsstrijders en burgers en Duitse collaborateurs die hun laatste rustplaats kregen op het Oude Kerkhof, gepresenteerd door John Vaessen, auteur van het boek ‘Dood, maar niet vergeten’. Graven en grafkelders op ‘den Aje Kirkhaof’ in Roermond’.
  • De presentatie omvat onder meer de eerste schotenwisseling in Nederland van de Tweede Wereldoorlog op de Kapellerlaan, de eerste gesneuvelde Nederlandse militairen op 10 mei1940, graven van Britse en Canadese geallieerden, de verzetsstrijders Reulen en Frencken, de NSB’ers Hetterscheid en De Leeuw, het inzetten van Russische krijgsgevangenen door de bezetter, de joden vervolging in Roermond  en de bombardementen. Het gedeelte ná de pauze zal gewijd zijn aan de executies in het Elmpterwald, de voettocht van bijna 3000 Roermondse mannen naar Duitsland en de rol daarbij van Abschnitts Kommandant der Fallschirmjäger majoor Ulrich Matthaeas, de evacuaties naar Noord-Nederland, door oorlogsgeweld omgekomen Roermondenaren (o.a. Stroucken, Lutgens, Vlek, Sliepen en Fonteijn), opgraving en herbegrafenis van Roermondse oorlogsslachtoffers, de bevrijding van Roermond op 1 maart 1945 én burgers die ná de oorlog omkwamen ten gevolge van achtergebleven onontplofte munitie zoals onder andere Koenen en Uiterwijk.
  • Ook worden er zelden vertoonde foto’s uit die periode uit het archief van de in 2017 overleden Annie Ramakers-Dahmen (destijds voorzitter Stichting jaarlijkse Herdenking Gevallenen 1940-1945 Roermond) getoond.
Nieuws