Presentatie Tilburg tijdens WO II bij Afd. Midden-Brabant

16 September 2024 - uur

In aanloop naar de 80-jarige bevrijding van Goirle op 27oktober 2024 organiseerde de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant een presentatie over Tilburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al heel vroeg waren op 12 september belangstellenden en Wapenbroeders aanwezig om de presentatie bij te wonen, dat resulteerde in een goed gevulde zaal in het Veteranen Ontmoetingscentrum Hart van Brabant.

Na de opening door de voorzitter Jan Schrijver, waarbij hij voor de niet leden een korte uitleg gaf over de (activiteiten van de) Afdeling Midden-Brabant, begon hij in zijn presentatie met de aanleiding voor de Tweede Wereldoorlog. Daarna kwamen onder meer aan de orde de mobilisatie en de instructies voor de luchtbescherming. Op 10 mei 1940 waren er verschillende bombardementen in Tilburg zoals op het Spoorwegemplacement en op het vliegveld Gilze-Rijen. Ook de diverse verwoestingen in de stad op die dag zoals in de Noordstraat werden in de presentatie getoond.

De Duitse bezetting en de gevolgen daarvan voor de bevolking kwamen uitgebreid aan de orde, zoals de lange rijen voor de vele winkels. Tevens werd aandacht besteed aan de Jodenvervolging alsmede aan het verzet in Tilburg. Uitgebreid kwam het verzet aan de orde. Enkele verzetsmensen, die waren omgekomen, werden door Jan Schrijver gememoreerd.

Naast diverse foto’s over de bevrijding, werd er ook een deel van een video getoond, waarop de geallieerde militaire operaties duidelijk in beeld werden gebracht. Tot slot van de presentatie konden de beelden van een uitzinnige Tilburgse bevolking bij de bevrijding niet ontbreken. 

Tenslotte besteedde Jan Schrijver nog aandacht aan het jaarlijkse herdenken in Tilburg op 4 mei en aan de grote herdenking die in Goirle op 26 oktober a.s. om 14.00 uur plaatsvindt in kerk St. Jan.

Naar de foto's van dhr. Hans Kroes: >

Nieuws