Nieuws
Terug naar overzichtHerdenking bevrijding van Goirle
Onder een blauwe lucht vond dit jaar de herdenking van de bevrijding van Goirle plaats. Onder de genodigden waren ook een vertegenwoordiger van de Britse ambassade en de familie Condé, nabestaanden van een van de geallieerde oorlogsslachtoffers. De herdenking werd weer georganiseerd door de Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders.
Onder flinke publieke belangstelling begon de herdenking om precies 14.00 uur met de opmars van de vaandels en banieren. Na het welkomstwoord door de voorzitter dhr. Jan Schrijver stond de burgemeester van Goirle, dhr. Mark van Stappershoef uitvoerig stil bij de inktzwarte periode van de oorlogsjaren in Goirle. Uitvoerig beschreef hij de wijze waarop de Duitse onderdrukker bezit had genomen van het Goirlese publieke leven. Ook over de slag om Goirle vanaf 5 oktober 1944 en de bevrijding verhaalt de burgemeester uitvoering.
Hij vertelt onder meer dat mevr. Rensen met een brok in haar keel ziet dat de Nederlandse vlag wordt opgehangen. Ook de ervaringen van dhr. Dirksen beschrijft hij, die veel voertuigen door het dorp ziet trekken en de rood-wit-blauwe vlaggen, die overal tevoorschijn komen. Hem valt de grote betekenis van de Nederlandse vlag op en noemt het een belangrijk symbool. Helaas misbruikt een aantal personen dit belangrijke symbool voor hun belangen, die op het spel staan. Hij heeft begrip voor de problemen maar het zijn zorgen in een vrij land.
Hierna vertelde Wapenbroeder Hans Kroes het verhaal van de Britse infanterist Peter Baker, die als gevolg van de slag om Goirle als 19-jarige op 5 oktober 1944 om het leven was gekomen. Na een tijdelijk veldgraf bij de Vonderse brug, werd hij op 20 januari 1945 begraven op begraafplaats St. Jan als onbekende soldaat. Het duurde tot 1981 alvorens de grafsteen een naam kreeg.
Na het dodenappèl werd de Act of Remembrance werd voorgelezen door de vertegenwoordiger van de Britse ambassade, Flying Officer Brad Duesbury. Na het spelen van de ‘Last Post’ en 1 minuut stilte, volgde het Britse volkslied. Bij de graven en bij het monument werden vervolgens bloemen gelegd.
Het tweede deel van de plechtigheid was gericht op het vieren van de vrijheid. Leerlingen van BS De Bron hadden weer mooie gedichten gemaakt over de vrijheid. Drie van hen droegen een gedicht voor. Vervolgens volgde de overdracht van het monument en de graven van groep 8 van BS De Bron naar groep 7. Marij van Belkom vertolkte weer op bijzondere wijze het lied ‘We’ll meet again’. De herdenking werd afgesloten met het Wilhelmus en een defilé langs de graven. Daarna konden de aanwezigen nog napraten met een kopje koffie in Cultureel Centrum Jan van Besouw.
Goirle stond op deze zondagmiddag even stil bij de bevrijding, die 78 jaar geleden plaatsvond. De organiserende Wapenbroeders zullen deze herdenking blijven organiseren, want de oorlogsslachtoffers mogen niet worden vergeten. Het besef dat wij moeten blijven werken aan onze vrijheid, moet levend worden gehouden.
Naar de foto's van mevr. Ineke van Kleijnenbreugel: >
Naar de foto’s van dhr Elroy Treling: >
Naar de video van dhr. Hans van Kleijnenbreugel: >
Naar de video van de Lokale Omroep Goirle: >