Video's 75 jaar Herdenking Bevrijding Cranendonck

24 November 2019 - uur

In het weekend van 20 t/m 22 september 2019 werd in de gemeente Cranendonck gevierd dat het 75 jaar geleden was dat de gemeente Cranendonck werd bevrijd en er een einde kwam van vier jaar Duitse bezetting. Al 75 lang worden er bevrijdingsactiviteiten georganiseerd, zo ook in 2019. De activiteiten in dit weekend werden georganiseerd door de Wapenbroeders, Afdeling Cranendonck, de Stichting Herdenking Bevrijding Cranendonck en de gemeente Cranendonck ondersteund door vele andere organisaties en vrijwilligers. In 3 video's (de linken staan onder de tekst) als ook foto's ziet u de volgende onderdelen terug.

Vrijdag 20 september:
Onthulling van de plaquette ‘Sporen uit het verleden’ aan het Schepenhuis te Budel. Bij de onthulling van dit monument was naast (Loco) Burgemeester en Wethouders, vertegenwoordiging van het regiobestuur Wapenbroeders Zuid, onze lokale Wapenbroeders, vele geïnteresseerden ook de 97 jarig Engelse veteraan Ceciel Deller als eregast aanwezig. Hij bevrijdde op 20 september 1944 met het Suffolk Regiment een deel van de gemeente Cranendonck. Zijn aanwezigheid was tot stand gekomen uit de samenwerking met 8 andere Belgische heemkundige verenigingen. Uit deze samenwerking werd ook het boek Eindelijk Vrij! gerealiseerd welke later in de ceremonie werd gepresenteerd. Ook een fietsroute langs alle oorlogsmonumenten van de gemeente Cranendonck werd aansluitend gepresenteerd. Het monument ‘Sporen uit het Verleden’ dient hierbij als vertrekpunt. Bij de Cranendonckse VVV op de Markt in Budel is het boekje gratis is te verkrijgen. Onder een stralende zon was het een mooie opening van één weekend lang Herdenking Bevrijding Cranendonck.

Naar de video: >                    Naar de foto's >  

Zaterdag 21 september (middag):
Om 11:45 uur startte de Fakkelestafette langs alle oorlogsmonumenten van de gemeente Cranendonck. De organisatie hiervan was in handen van de stichting Herdenking Bevrijding Cranendonck (HBC). Voor het 2e jaar op rij gingen stichting HBC als zelfstandige organisatie langs alle oorlogsmonumenten van de gemeente Cranendonck met voorop de fakkel gedragen door de lopers van atletiekgroep ‘De Bergrunners’. Bij elk monument was een afvaardiging van het college van Burgemeester en Wethouders aanwezig, Wapenbroeders, overige geüniformeerden waaronder het Contact Oud Mariniers, het Sint Joris Gilde, tamboer en hoornblazer, vele legervoertuigen en het Sint Joris Gilde. Alles bij elkaar zo’n 100 personen. De Fakkelestafette werd afgesloten in de kerkdienst voor Cranendonckse en Limburgse veteranen. In de kerkdienst, georganiseerd door de Wapenbroeders, werd het bevrijdingsvuur binnengebracht en werden de Cranendonckse gesneuvelden herdacht. Elk jaar weer een indrukwekkende dag die u kunt bekijken in de film gemaakt van 2018.  

Naar de video: >                    Naar de foto's >

Zondag 22 september (middag):
In dit jubileumjaar 2019 stond op zondag 22 september de 'Soldaat van Cranendonck'  centraal. Thieu Vonken uit Budel was zo'n 'Engelandvaarder'. Zijn brieven van en naar huis vormden de rode draad in de belevingstocht. In het centrum van Budel beleefde jong en oud, zo’n 1500 personen, middels een 25-tal gespeelde situaties de oorlogsdagen 1940-1945. Eenieder werd bewust dat Vrede en Vrijheid niet vanzelfsprekends is. Engelandvaarder, Thieu Vonken uit Budel, vluchtte als Nederlandse soldaat naar Engeland. 4,5 jaar later bevrijdde hij samen met de Prinses Irene Brigade het zuiden van Nederland. De belevingstocht Cranendonck 1940-1945 maakte deel uit van het herdenkingsweekend en maar liefst 93 vrijwilligers hielpen me om als acteur of figurant het evenement tot een waar succes te maken. Een belevingstocht waar nog lang door jong en oud over na gesproken zal worden.

Naar de video: >                    Naar de foto's >
 

Nieuws