Weert - Nieuws

In Memoriam: Wapenbroeder Frans Clement - Afd. Weert

05 juni 2020
In Memoriam: Wapenbroeder Frans Clement - Afd. Weert

Op vrijdag 5 juni 2020 is afscheid genomen van Wapenbroeder Frans Clement van de Afdeling Weert. In deze corona periode is alles anders. Zo ook bij het afscheid nemen van Frans.

Normaal zouden er vele Wapenbroeders aanwezig zijn geweest en zou dit afscheid hebben plaats gevonden, zoals Frans het had gewild. Helaas is dit niet mogelijk en hebben wij in overleg met de kinderen van Frans gekozen om dit te doen in de vorm zoals jullie dit nu kunnen zien. De Banier, die naast Frans staat, is het symbool dat alle Wapenbroeders van Weert en omstreken toch aanwezig zijn bij dit afscheid.

Frans was een Wapenbroeder en veteraan die dit uitstraalde in zijn aanwezigheid bij de herdenkingen en anderen activiteiten welke werden georganiseerd door de afdeling. Hij is lid geweest van de Banierwacht van de afdeling en heeft dit vele jaren gedaan in volle overtuiging. Het was een bijzondere Wapenbroeder die van zijn hart geen moordkuil maakte.

Gaf zijn mening zoals hij er overdacht met in achtneming voor respect en erkenning van andere personen of groepen. Was verder een trouwe bezoeker van de contactmiddagen en sprak dan met zijn mede veteranen en overige leden over allerlei zaken die actueel waren in den lande of de wereld.

Hij liet duidelijk merken dat de Indiëperiode veel impact heeft gehad op zijn verdere leven. Toch had hij de gaven en moed om verder iets moois te maken van zijn leven. Was altijd goed gehumeurd en vrolijk maar kon ook zich geweldig kwaad maken als er in de pers of op TV dingen werden gezegd die de veteranen in een kwaad daglicht stelde. Want hij besefte als geen ander dat de Indië periode vele slachtoffers heeft gemaakt waarbij onschuldige jongen militaire om zijn gekomen. 

Voor deze kameraden kwam hij op en deed dit op zijn manier welke lovenswaardig is te noemen. Hierbij stak hij niets onder stoelen of banken maar bracht het naar voren wat indrukwekkend over kwam. Hij was verder elk jaar aanwezig bij de herdenking in Roermond bij het Nationaal Indië-monument '45-'62. Ik herinner me de laatste keer toen hij aanwezig was onder begeleiding van zijn schoonzoon toen hij langs het monument liep waarop alle namen staan van de omgekomen militairen in Indië en Nieuw-Guinea  en hij stil stond bij de namen van zijn kameraden die omgekomen zijn. Dat was Frans.

Ook heeft hij zich hard gemaakt om het monument van het Regiment Limburgse Jagers in Limburg te houden toen de Van Hornekazerne werd gesloten. Hij gebruikte alle kanalen om zijn stem te laten horen. Tot slot is er toch een oplossing gevonden waarbij eenieder die de Limburgse Jagers een warm hart toe draagt mee kon leven. Het monument is verplaatst naar Oirschot en is geplaatst op een door Limburg gekochte stukje grond. 

Als Banierwacht van de Afdeling Weert waren wij uitgenodigd voor de Laatste bijeenkomst van het Regiment 3-14 RI waartoe Frans behoorde. Bij het monument van het Regiment Limburgse Jagers in Oirschot werd een plechtige herdenking gehouden waarbij de veteraren van het regiment aanwezig waren waaronder Frans.

Het was indrukwekkend te zien hoe deze veteranen een herdenking beleven. Wij als Wapenbroeders zullen Frans gaan missen binnen onze gelederen. Hij heeft zich jarenlang ingezet als ‘postbode’ voor de afdeling. Voor al deze verdiensten is Frans dan ook benoemd tot lid van verdienste bij de afdeling Weert van de Bond van Wapenbroeders. 

Frans bedankt voor je toomloze inzet en je voorbeeldige overkomst als Wapenbroeder. We zullen je dan ook in gedachte houden zoals je was en wilde zijn. Je kinderen en kleinkinderen kunnen dan ook trots zijn op zo een vader, schoonvader en opa.

Frans tot slot we zullen je altijd in herinnering houden als een Wapenbroeder in hart en nieren. Rust zacht.

Namens het bestuur en leden van de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Weert.

-------------------------------------------------------------------------------------
Rouwkaart:

Onze oudste. 
Onze wijste.
Onze eigenwijste.
Onze hardwerkende pap, opa en overgrootvader Hij gaf zijn hart, het was op.

Frans Clement

* 3 juli 1925 - Weert † 2 juni 2020
echtgenoot van
Nellie Clement - Kooien †

Marjo en Harrie
Paul en Lianneke, Lauren
Mart en Monique
Marlie en Rik Maartje en Richard, Jera
Familie Clement Familie Kooien

Woonzorgcentrum Zuyderborgh Corr. adres: Fam. Clement,
Leekushofstraat 10, 6002 CN Weert

Graag hadden wij samen met u afscheid genomen, echter gezien de huidige corona- maatregelen zal de crematiedienst in besloten kring plaatsvinden.
Een woord van medeleven kunt u achterlaten via www.vandeursen-uitvaart.nl

Copyright © 2021 Wapenbroeders zuidelijk Nederland
Copyright © 2021 Wapenbroeders zuidelijk Nederland
Webdesign & CMS by Downdijk