Venray / Gennep - Nieuws

Venray blijft trekpleister voor Britse gasten

04 oktober 2016
Venray blijft trekpleister voor Britse gasten
Verslag Herdenking op Brits Oorlogskerkhof aan de Hoenderstraat op zondag 18 september 2016, aanvang 11.00 uur.
 
De Bond van Wapenbroeders, Afdeling Venray-Gennep en omgeving organiseerde voor de 32e jaar op rij de inmiddels traditionele Herdenking op het Britse Oorlogskerkhof aan de Hoenderstraat te Venray.      
 
Britse gasten.
Het is al 32 jaar traditie dat op deze herdenking van de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog 72 jaar geleden, Britse gasten naar deze herdenking komen. Nogmaals de groep Anglo-Dutch Bond van Mr. John Sleep, die er al in 1986 bij was en die 95 jaar oud voor de 31 keer de herdenking bij woonde.  John Sleep heeft bij Venray gestreden, waarbij hij zwaar gewond werd. .
 
Nederlandse jonge Veteranen.
Ook waren er weer Nederlandse Vredesmissie Veteranen aanwezig , aangevoerd door Hans Berkers en Maurice Janssen en Leon van Loon. Deze Bosnië-Srebrenica veteraan, een van de initiatiefnemers van het Venrayse Veteranencafé, hebben ook een krans gelegd. Wellicht zijn deze jonge Veteranen de personen, die de herdenkingsfakkel in de toekomst zullen dragen.
 
Herdenking.
Er waren veel gasten. Onder de genodigden de burgemeester van de gemeente Venray, de Commandant Defensie Grondgebonden Luchtverdediging Commando (DGLC) van de Vredepeel, vertegenwoordigers van diverse verenigingen en afdelingen. Ook was er zo als elk jaar weer de erwacht van het voormalig 2deRegiment Cavalerie en mensen van het DGLC.
 
Het geheel werd geleid door ceremoniemeester John Wagemans, . Muzikaal werd deze herdenking opgeluisterd door het Fanfare Dorpsklank Castenray en  Pieter van de Vorle op de doedelzak. Nadat de voorzitter Henk van der Linden de gasten had begroet, sprak burgemeester Hans Gilissen het “In Memoriam” uit en vervolgens pastoor Em. G. Maesen zijn gebed. Na de kranslegging door de gasten legden de leden van Scouting Venray, die sinds 1985 hun eretaak verrichten, weer de 700 rozen op de graven. Aansluitend gaven de Britse gasten chocolade aan de kinderen, die gesponsord was door chocolade Raessau. De kinderen genoten er zichtbaar van.
 
Het was weer een indrukwekkende herdenking. Ter afsluiting gingen de deelnemers naar de Witte Hoeve voor de koffie met vlaai.
Copyright © 2018 Wapenbroeders zuidelijk Nederland
Webdesign & CMS by Downdijk