RCT WZ-NL - Nieuws

Verslag Limburgse Veteranendag 2016

20 juni 2016
Verslag Limburgse Veteranendag 2016

Met een herdenking in het Nationaal Herdenkingspark in Roermond begon op zaterdag 18 juni 2016 de 12e Limburgse Veteranendag. Een zeer geslaagde en indrukwekkende gebeurtenis die plaatsvond onder grote belangstelling. Tijdens de ceremonie in de ochtenduren en tijdens het defilé die daarop volgde waren de weergoden de deelnemers gunstig gezind.

In zijn toespraak begroette de voorzitter van de Stichting Limburgse Veteranendag, dhr. Edwin Jacobsz, alle aanwezigen waaronder de gouverneur van Limburg, drs. Th. Bovens, de burgemeester van de gastgemeente Roermond, mevr. M.J.D. Donders-de Leest, de burgemeesters van de gemeenten Beesel, Leudal, Maasgouw en Stein en de wethouders van de gemeenten Brunssum en Voerendaal. Uit de aanwezigheid van het grote aantal burgemeesters en wethouders blijkt de grote betrokkenheid van de gemeentelijke overheid in de provincie Limburg bij deze Veteranendag. Ook waren ondermeer aanwezig de Generaal-majoor Hans van Griensven van het Joint Force Command Brunssum en aalmoezenier Van den Broek en natuurlijk ook de diverse andere civiele en militaire genodigden alsmede de vele veteranen en belangstellenden.

In zijn toespraak gaf dhr. Jacobsz aan dat de Limburgse Veteranendag, zoals elke Veteranendag, een feestelijke dag is, bedoeld om de veteranen jaarlijks te bedanken voor hun loyale inzet onder vaak moeilijke omstandigheden. Daarnaast is het volgens hem de bedoeling het contact tussen de veteranen en de burgers te bevorderen en zo een beter wederzijds begrip te bewerkstelligen. Maar het feest kan volgens dhr. Jacobsz pas beginnen nadat er stil gestaan is bij de vele militairen die in de loop der jaren zijn omgekomen. Dit zijn soms vrienden, maten van weleer, collega’s, mensen met wie men uitgezonden is geweest.

Vervolgens stond de gouverneur van Limburg, dhr. Bovens in een indrukwekkende toespraak stil bij wat het betekent om veteraan te zijn, voor betrokkene als wel voor zijn of haar omgeving.

Tijdens het dodenappel werden alle gevallenen herdacht en werd een minuut stilte in acht genomen. Kransen werden gelegd door de gouverneur drs. Th. Bovens, generaal-majoor Van Griensven en majoor Hindriks, burgemeester mevr. Donders-de Leest, luitenant-kolonel b.d. Jacobsz en kapitein-luitenant ter zee b.d. Van der Padt.

Aalmoezenier Majoor Liduina van den Broek hield een passende overweging.

Na de afsluiting van de ceremonie verplaatsten de deelnemers zich naar de Roermondse binnenstad. Voor de zesde keer vond een korte parade met defilé plaats door een gedeelte van de binnenstad van Roermond. De parade bestond uit een lopend en een gemotoriseerd gedeelte. Aan de parade namen deel zowel actief dienende militairen als personen die de militaire dienst reeds hebben verlaten. De deelnemers waren zowel leden van verenigingen, zoals de Bond van Wapenbroeders, de Commandovereniging Limburg, de Wounded Warriors, de Vereniging van Jonge Veteranen, als niet bij verenigingen aangesloten veteranen.

Na de inspectie van de parade volgde een uiterst gezellig samenzijn in het complex van het Ontmoetingscentrum voor Senioren ’t Paradies/ het Prinsenhof midden in de stad. Vanwege de slechte weersomstandigheden traden de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso uit Assen en het Jachthoornkorps Sint Urbanus uit Maasniel op op de binnenplaats van ’t Paradies, maar dat mocht de prettige sfeer zeker niet drukken.

Het hele programma was door de organisatie weer tot in de puntjes geregeld. Het werd weer een echte reünie met de vele oude bekenden. Het was weer een zeer geslaagde dag. Hulde aan de organisatie voor deze fantastische Limburgse Veteranendag 2016.

Van deze Limburgse Veteranendag zijn door dhr. Pim Ermers en enkele andere fotografen weer veel mooie foto’s gemaakt, die u hier kunt bekijken:
Naar de foto’s, 1e deel  (ceremonie en voorbereidingen defilé) >
Naar de foto’s, 2e deel  (defilé en gezellig samenzijn 't Paradies)>

Overige foto's Limburgse Veteranendag >

Copyright © 2018 Wapenbroeders zuidelijk Nederland
Webdesign & CMS by Downdijk