Ospel - Nieuws

Afd. Ospel organiseert cultuur-historische reis

07 september 2016
Afd. Ospel organiseert cultuur-historische reis

Cultuur  en Herdenking,
Wapenbroeders Ospel en Heemkundevereniging Nederweert organiseren cultuur-historische reis.

De Wapenbroeders, Afdeling Ospel heeft in samenwerking met de Heemkundevereniging Nederweert de reis voorbereid naar Klooster Hoog Cruts, Henri Chapelle, Limbourg en Verviers. De reis op 20 augustus 2016 was georganiseerd om de koppeling te leggen tussen cultuur en verleden. In de bus werd vooraf al veel verteld door Piet van Gog over de te bezoeken doelen.

Als eerste stopte de bus bij het Klooster Hoogcruts, een voormalig klooster, gelegen in de gemeente Eijsden-Margraten met binnen de oude kloostermuren een klein maar oud parkbos. Een medewerker van de Stichting het Limburgse Landschap vertelde enthousiast over de voortgang van de verbouwing van het Klooster. Het terrein heeft een oppervlakte van circa een ha. Begin 1600 werd hier een Latijnse school gesticht. Het bij een brand in 1979 zwaar beschadigde klooster en de bijbehorende boerderij zijn nu rijksmonument  In de 19e en 20e eeuw werd het klooster gerenoveerd. 

Vervolgens ging de reis naar de Amerikaanse begraafplaats Henri Chapelle. Hier is een monument opgericht ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Amerikaanse soldaten die gevochten hebben voor onze vrijheid.  Tien Amerikaanse militairen die gesneuveld zijn in 1944 in  Ospel-Nederweert, liggen hier begraven. Na de plechtige ceremonie bij het monument werden hun graven door de Wapenbroeders afdeling Ospel met militair eerbetoon bezocht. Op elk van deze graven werd een bloemetje gelegd. 

Na de lunch in Aubel ging de reis verder naar de Vesting Limbourg aan de Vesdre. Theo Burgers van de Heemkunde vereniging gaf in de bus al een boeiende  samenvatting van het ontstaan van dit stadje, gelegen aan de voet van een hoge rots. Het mooie weer zorgde er voor dat het lekkere biertje op de terrasjes zich goed liet smaken.

Na het bezoek aan Verviers werd de reis afgesloten bij  restaurant café “Bi-j, LeNie” in Nederweert-Eind waar een heerlijke maaltijd voor allen klaar stond. Men kon terugkijken op een zeer geslaagde reis.

Bestuur Wapenbroeders, Afdeling Ospel.

Naar de foto's: >

Copyright © 2018 Wapenbroeders zuidelijk Nederland
Webdesign & CMS by Downdijk