Ospel - Nieuws

Afdeling Ospel enthousiast over bezoek aan Antwerpen

10 mei 2016
Afdeling Ospel enthousiast over bezoek aan Antwerpen

Zaterdag 30 april 2016 gingen de Wapenbroeders van de Afdeling Ospel met hun partner, met de trein van Hamont naar Antwerpen. Bij aankomst in spoorweghal van Antwerpen gaf Bér Smolenaers, ook lid van de Afdeling Ospel, uitleg over de werkzaamheden die de fa. Smolenaars uit Nederweert daar verricht heeft. Zij waren de makers van de metalen constructie van de overkapping opgevuld met glaspanelen, bestaande uit 16 overspanningen van 12 meter. Er zijn 14 perronsporen verdeeld over 3 niveaus. 

Voor de HSL is in 2006 een tunnel geboord van 1200 meter lengte onder het station door. Ook de licht gekromde gewelfboog van het dak met aan weerszijde grote steekkappen kwam van hun hand. Begrijpelijk dat Ber trots was op zijn werk, een station dat uitgeroepen is tot het mooiste station van de hele wereld. Vervolgens toog het gezelschap per site-seeing-bus door Antwerpen met uitleg over de mooiste plekjes.

Enkele bijzonderheden:
De Botanische tuin met meer dan 1000 geneeskrachtige kruiden ligt midden in het centrum. Het Rubenshuis, de voormalige stadsresidentie van Peter Paul Rubens is sinds 1946 ingericht als stedelijk museum. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal aan de Groenplaats is een gotische kruiskerk en bezit vier schilderijen van de Vlaamse kunstschilder Rubens en een aantal werken van andere meesters. De Nationalestraat in Antwerpen is een begrip in de modewereld. Ook bracht de Afdeling Ospel een bezoek aan de Sint-Annatunnel,  een voetgangers- en fietstunnel onder de Schelde in de stad Antwerpen. Deze 572 meter lange tunnel, die zich 31,57 meter onder de grond bevindt, verbindt sinds 1933 de stad met het oude en het nieuwere Antwerpen. Beide kanten hebben een lift voor 40 personen of maximaal 3.000 kg en tweemaal twee authentieke houten roltrappen. 

Tot slot leidde Ber Smolenaers ons naar het winkelcentrum De Meir, het grootste en leukste winkelcentrum van Antwerpen. De stadsfeestzaal werd in september 2007 geopend en heeft 120 miljoen euro gekost. Hierin zijn 40 winkels gevestigd. Ook hier heeft de fa. Smolenaers het middendeel ingericht met een zwevende restaurantbar hangend aan een stalen constructie. Deze is in 2015 vervangen door Flying Tiger waar van alles te koop is.

Ieder kon hier de resterende tijd vrij invullen totdat de trein om 18.10 weer naar Hamont afreisde. Jammer dat de IJzeren Rijn niet doorgetrokken is van Weert naar Hamont, terwijl het spoor er ligt. Een mooie verbinding met heel België.

Het was een erg gezellige en leerzame dag. Voor meer info over de Wapenbroeders Afdeling Ospel, telefoon 06-50601803.

Copyright © 2018 Wapenbroeders zuidelijk Nederland
Webdesign & CMS by Downdijk