Ospel - Nieuws

Afdeling Ospel eert Amerikaanse militairen in Henri-Chapelle

10 september 2015
Afdeling Ospel eert Amerikaanse militairen in Henri-Chapelle

Tijdens een indrukwekkende plechtigheid heeft de Afdeling Ospel de ongeveer 60 Amerikaanse militairen herdacht die in de herfst van 1944 gesneuveld zijn in de regio Ospel en Nederweert.

Van 10 van deze gesneuvelden zijn de namen, plaats van overlijden en rustplaats bekend geworden door ijverig speurwerk van onze leden Niek Hendrix en Piet van Gog. Voor elk van hen heeft de Afdeling Ospel bloemen meegenomen, die de betrokkenheid tussen de veteranen van Ospel, Nederweert en Eind en deze gevallen militairen benadrukt.

Na de ceremoniële plechtigheid met bloemlegging, werden de namen van deze 10 militairen opgenoemd door voorzitter Arie van der Lee, Hierna werd op elk afzonderlijk graf bloemen gelegd door de Wapenbroeders en de verdere medereizigers.

Na nog even van het indrukwekkende vergezicht te hebben genoten ging de reis naar Vossenack, waar een klein museum staat dat alles verteld over de bloedige strijd die hier in het Hurtgenwald heeft plaats gevonden. Deze strijd kostte duizenden Amerikaanse en Duitse militairen het leven.

Diep onder de indruk gaat de reis verder naar Aken. Hier werd de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) bezocht, een universiteit en onderzoeksinstituut waar het Akense klinikum deel van uitmaakt.

Na nog een drankje op een terras te hebben genoten ging het richting Nederweert-Eind. Na een voorspoedige reis en een heerlijk afscheidsetentje, kunnen we vaststellen dat het een zeer geslaagde herdenking en excursie is geweest. Dank ook aan de leden van de Heemkunde Vereniging uit Nederweert  die zich zeer betrokken voelden met de gebeurtenissen in Henri-Chapelle.

Naar de foto's >

Copyright © 2018 Wapenbroeders zuidelijk Nederland
Webdesign & CMS by Downdijk