Midden-Brabant - Nieuws

Reünie / excursie Vliegbasis Gilze-Rijen

08 december 2016
Reünie / excursie Vliegbasis Gilze-Rijen

Door de medewerking van ons Bondsbureau in Leusden kon de Afdeling Midden-Brabant op 7 december 2016 een extra activiteit organiseren. Vroeg in de middag verzamelden een aantal Wapenbroeders en hun partners als ook een aantal externe genodigden zich bij de begraafplaats Vredehof in Tilburg. In colonne werd de korte afstand naar de Vliegbasis Gilze-Rijen afgelegd.

In een mess van het bedrijfsrestaurant De Molenwiek stond de dampende koffie of thee met de bekende plak cake al op ons te wachten. Na een kort welkomstwoord van de voorzitter Jan Schrijver werd een bezoek gebracht aan de nabij gelegen Traditiekamer van de Vliegbasis Gilze-Rijen (Defensie Helicopter Commando).

Bij de toegang van het gebouw prijkt de mooie gietijzeren naam Molenheide. Deze naam hier blijkt van groot belang te zijn geweest. In augustus 1910 vonden boven de Molenheide tussen de dorpen Gilze en Rijen al de eerste bescheiden vliegbewegingen plaats met een Blériotvliegtuig. Molenheide genoot in de vliegwereld dus al een zekere bekendheid op het moment dat de aanleg van vliegveld Soesterberg nog maar nauwelijks (1910-1911) was begonnen.

Onze zeer deskundige gidsen van de Traditiekamer attendeerden ons op de belangrijkste (historische) artikelen, die in zeer overzichtelijke vitrines zijn tentoongesteld. Het is als het ware een reis door de tijd, die begint met de pioniersfase en eindigt bij de missies naar verre gebieden. Anderhalf uur in de Traditiekamer is voorbij voordat je het weet. Dan heb je het gevoel eigenlijk maar een fractie van de verzameling te hebben gezien. Een reden om hier nog eens een keer terug te komen op de woensdag- of donderdagmiddag van  13.00 tot 15.30 uur.

Daarna was het tijd voor het aperitief. Tijdens het gezellig bijpraten klonk ineens de bel van …….. de kerstman! De kerstman was blij dat de Sint nu eindelijk is vertrokken en dat hij nu aan de beurt is. Hij had een doos van een sigarettenmerk bij zich, die volgens hem in rook op kan gaan. Als grote surprise gaf hij iedere koppel een fles wijn met de opdruk van de Afdeling Midden-Brabant met regelmatig een bijzonder woordje van aandacht.

Het personeel van Paresto had weer zijn beste beentje voorgezet door ons te verwennen met een uitstekend koud / warm buffet, dat een ieder zich goed liet smaken. Rond 19.30 uur werd de reünie afgesloten en konden wij terugkijken op een geslaagd evenement.

Naar de foto’s van dhr. Hans Kroes

 

Copyright © 2018 Wapenbroeders zuidelijk Nederland
Webdesign & CMS by Downdijk