Midden-Brabant - Nieuws

Presentatie ‘De vergeten oorlog in Korea’ door Jaap Nieuwkoop

12 november 2016
Presentatie ‘De vergeten oorlog in Korea’ door Jaap Nieuwkoop

Op 10 november 2016 heeft Jaap Nieuwkoop voor de Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant een zeer interessante lezing gehouden over ‘De vergeten oorlog in Korea’.

Hij begon zijn presentatie met het tonen van een foto, waarop Ton van Schijndel, onze laatste Korea-veteraan bij de Afdeling Midden-Brabant, geflankeerd staat tussen Hans Kroes en Jaap Nieuwkoop. Omdat Ton deze avond helaas niet aanwezig kon zijn, droeg hij deze lezing aan Ton op. De beginstelling van Jaap was kenmerkend: ‘Een conflict dat is ontstaan door enkele politieke blunders. Hierdoor ontstond de benaming  “Een vergeten oorlog”. De oorlog werd NIET gewonnen maar eindigde in grote lijnen, daar waar hij begonnen was.’

Vervolgens heeft Jaap ons met heel veel afbeeldingen geïnformeerd over de slechte weersomstandigheden in Korea zoals orkanen, de strenge vorst en het bergachtige terrein met hoofdzakelijk langs de rivieren enigszins vlak gebied. De wegen waren zeer slecht en in Korea heerste ook veel ziektes. Kortom een ware nachtmerrie voor de vele militairen die daar waren samengetrokken.

Jaap ging vervolgens in over het ontstaan van het conflict. Na het einde van WO-II komen de overwinnaars een scheidingslijn in Korea overeen.  In het Noorden wordt Kimh IL Sung geïnstalleerd. In het Zuiden wordt Synghman Rhee verkozen. Beiden willen hereniging, maar dan wel onder hun leiding. Dit was de basis voor de oorlog.

Omdat de Zuid-Koreaanse divisies te licht bewapend waren, veroverden de Noord-Koreanen in 1950 voortvarend nagenoeg het gehele zuidelijke deel van het schiereiland.  Op bevel van Mac. Arthur werd een uiterst riskante landing bij Inchon uitgevoerd. Dit betekende een  keerpunt in de oorlog. Het verloop van de oorlog was uitgebreid door Jaap in kaart gebracht met vele afbeeldingen en kaarten.

Ook ging Jaap uitgebreid in op de rol van de Nederlandse militairen van het Nederlandse Detachement Verenigde Naties (NDVN), die ingedeeld werden bij het 38e Infanterie regiment de "Rock of the Marne", van de 2 US Infanterie divisie, ook bekend als de "Indian-head" division en de "Second to none". Zo werd zelfs de militaire uitrusting en de inzet van het NDVN uitgebreid besproken.

Op 14 december 1950 kwam hun eerste opdracht: een verkenning uitvoeren zuidelijk van de rivier Han. Op 11 februari 1951 zetten de Chinezen echt de tegenaanval in. In de daaropvolgende chaos sloegen eerst de Zuid-Koreaanse troepen op de vlucht en  daardoor werden ook de Amerikaanse troepen gedwongen om zich vechtend terug te trekken. Dit werd een chaos.

Ook het NDVN kreeg de opdracht om de terugtocht te dekken.  Zij wist een aantal vijandelijke aanvallen af te slaan en de Amerikaanse troepen naar het zuiden door te laten. Op 12 februari 1951 slaagden Chinese troepen er in een gat in de verdediging bij Hoengsong te slaan en om de commandopost van het NDVN aan te vallen. Het bataljon betaalde daarvoor een hoge prijs en had op die dag zestien doden te betreuren, waaronder de bataljonscommandant. De volgende dagen sneuvelden bij gevechten nog meer Nederlanders bij Wonju (Heuvel 325) en Inje, waardoor het totaal aantal doden bij het bataljon is opgelopen tot 31. Ook was een groot aantal gewonden. Van de oorspronkelijke sterkte van het NDVN was nog ca. 70%, inzetbaar.

Vervolgens liet Jaap een foto zien van een jeugdige Ton van Schijndel. Hij heeft in 1952 in Korea gediend. Gedurende de deelnameperiode ontving het Nederlandse bataljon drie militaire onderscheidingen en 156 ordes van militaire verdienste. Bovendien ontvingen alle militairen van het bataljon de VN-oorlogs-medailles van de VN en de Koreaanse oorlogsmedailles van de Koreaanse regering.

Aan het einde van zijn bijzondere presentatie werd Jaap Nieuwkoop van harte bedankt door de voorzitter Jan Schrijver, die hem complimenteerde voor zijn bijzonder interessante presentatie.

Binnenkort is hier een trailer te zien van de presentatie.

Naar de foto’s van dhr Hans Kroes >

Copyright © 2018 Wapenbroeders zuidelijk Nederland
Webdesign & CMS by Downdijk