Midden-Brabant - Nieuws

Veteranendag Hart van Brabant in Kaatsheuvel

30 oktober 2016
Veteranendag Hart van Brabant in Kaatsheuvel

Al vroeg was er op 29 oktober 2016 op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel veel te doen. Het plein voor “Het Klavier” was het middelpunt van de Veteranendag en werd op deze dag bezet door talrijke militaire voertuigen, zoals een HAWK-luchtafweersysteem, observatie- en commandoposten en zelfs een volledig functionele veldkeuken. Leden van re-enactmentverenigingen zoals Bartje Compagnie en MARS hadden weer de voertuigen en posten bemand. Ook de Nederlandse UNIFIL-vereniging had haar  steentje bijdragen aan het schouwspel.

Ook waren er verschillende demonstraties. Voor de jeugd was er pijl en boog schieten en abseilen vanaf de brandweerkazerne. Ook was er meerijden in een militaire vrachtwagen door een rondrit met een DAF YA 4442 ofwel een 4-tonner. Op het plein waren er ook diverse optredens.

Tijdens het besloten programma werden de deelnemende veteranen bedankt voor hun inzet voor vrede en veiligheid, waar dan ook ter wereld. Na het welkomstwoord door Pim van der Velden, voorzitter van de Stichting Veteranen Hart van Brabant en de burgemeester van Loon op Zand, dhr. Wim Luijendijk, hield de voormalig Commandant Landstrijdkrachten Luitenant-Generaal b.d. Mart de Kruif een boeiende en emotionele toespraak. Hij begon zijn toespraak door stil te staan bij het monument in het gehucht Rha, waarop de Canadese luitenant J.G. Kavanagh wordt vermeld. Na zijn landing in Normandië in juni 1944 zou hij nog een laatste operationele inzet uitvoeren, waarbij hij het grootste offer bracht. Hij eindigde zijn toespraak met: Dying for freedom isn’t the worst that could happen, being forgotten is…..

Edwin de Wolf, veteraan en winnaar van de bronzen medaille Invictus Games 2016 hield ook een inspirerende toespraak. Hij liet ziet dat je met veel wilskracht en motivatie veel kunt bereiken.

Na het officiële programma werd er door veel veteranen onder het genot van een drankje nog veel gebabbeld met oude collega’s en bekenden.

Naar de foto's van mevr. Ineke van Kleijnenbreugel >

Naar de foto’s van Hans Kroes >

Copyright © 2018 Wapenbroeders zuidelijk Nederland
Webdesign & CMS by Downdijk