Midden-Brabant - Nieuws

Herdenking bevrijding Tilburg begraafplaats Vredehof

27 oktober 2016
Herdenking bevrijding Tilburg begraafplaats Vredehof

Diverse medewerkers hadden er weer voor gezorgd dat de herdenking op begraafplaats Vredehof op een waardige wijze kon plaatsvinden. Er was geen blaadje op het gras te zien en de Genie uit Vught had weer gezorgd voor de koffie en de verdere logistieke ondersteuning.

De herdenking bij de graven van de geallieerde militairen in Tilburg begon op 27 oktober 2016 om 11.00 uur met de opmars van de Piper met de vaandels en banieren. De loco-burgemeester van Tilburg, dhr. Erik de Ridder en andere genodigden en aanwezigen zagen de vaandels en banieren aan zich voorbij trekken. Naast alle genodigden en belangstellenden waren dit jaar ook weer de Belgische Oud Strijders vertegenwoordigd. 

Na het openingswoord door Voorzitter Jan Schrijver ging loco-burgemeester Erik de Ridder uitvoerig in op de betekenis van de vrijheid in het hedendaags perspectief. Wapenbroeder Hans Kroes vertelde het verhaal over de bemanning van een Lancaster bommenwerper, die op 21 juli 1944 neerstortte aan de rand van Tilburg. Zeven bemanningsleden lieten het leven en een aantal van hen zijn op Vredehof begraven. 

Twee leerlingen van Openbare Basisschool ‘De Blaak’ gaven met hun gedichten op een kernachtige wijze invulling aan het begrip vrijheid. Omdat OBS ‘De Blaak’ het monument heeft geadopteerd, droegen leerlingen van groep 8 de adoptie op een plechtige wijze over aan leerlingen van groep 7. 

Na de ‘Last Post’, gevolgd door 1 minuut stilte was er tijd voor de bloemlegging. Marij van Belkom vertolkte het lied “We’ll meet again” weer op een sfeervolle wijze. In zijn slotwoord dankte dhr. Jan Schrijver alle genodigden en aanwezigen voor hun aanwezigheid alsmede het personeel van de OTC Genie in Vught, die jaarlijks de facilitaire ondersteuning van de herdenking met catering en geluid verzorgt.

Na het Wilhelmus volgde de afmars van de vaandels en banieren met aansluitend een defilé langs de graven. De deelnemers kregen door de leerlingen van OBS De Blaak nog een “fakkeltje” uitgereikt.  Veel deelnemers maakten van de gelegenheid gebruik om na de herdenking onder het genot van een kopje koffie of thee nog even na te praten.

Naar de foto’s van Jos Lamers herdenking begraafplaats Vredehof, deel 1 >

Naar de foto’s van Jos Lamers herdenking begraafplaats Vredehof, deel 2 >

Naar de foto’s van Elroy Treling herdenking begraafplaats Vredehof > 

Om 14.00 uur vond er een herdenking plaats bij de zwerfkei aan de Coba Pulskenslaan. De fotoserie treft u hieronder aan. 

Naar de foto’s van Elroy Treling herdenking Coba Pulskens >

Copyright © 2018 Wapenbroeders zuidelijk Nederland
Webdesign & CMS by Downdijk