Midden-Brabant - Nieuws

Herdenking bevrijding van Goirle

18 oktober 2016
Herdenking bevrijding van Goirle
De bevrijding van Goirle wordt herdacht bij de graven van de gesneuvelde geallieerde militairen.
 
Op 23 oktober 2016, 4 dagen voor de daadwerkelijke datum van de bevrijding van Goirle, vindt op begraafplaats St. Jan in Goirle een plechtige herdenking plaats. Deze herdenking begint om 16.00 uur. Genodigden en belangstellenden verzamelen zich vooraf op de centrale gedenkplaats, midden op de begraafplaats. In aanwezigheid van burgemeester Mark van Stappershoef, enkele wethouders, kinderen van BS De Bron en vele genodigden wordt stilgestaan bij de offers, die in Goirle destijds zijn gebracht en zal aandacht worden geschonken aan de herwonnen vrijheid. 
 
Deze herdenking, die wordt georganiseerd door de afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders, bestaat uit twee delen. Bij de graven van 27 geallieerde militairen en 1 Goirlese militair (Anton Versteden) wordt stilgestaan bij de offers, die deze en vele andere militairen hebben gebracht voor de Goirlese bevolking. Onlangs heeft de Oorlogsgravenstichting de locatie rondom deze oorlogsgraven opnieuw ingericht. Door middel van een dodenappèl, de ‘Last Post’ en het neigen van de vaandels en banieren zal een eerbetoon worden gebracht. Gewerengilde St. Mauritius zorgt ook dit jaar weer voor bloemen bij elke grafsteen. Ieder jaar wordt van één van de in Goirle begraven militairen een korte weergave gegeven van zijn of haar leven. 
 
Het tweede deel van de plechtigheid staat in het teken van vrede en vrijheid. Leerlingen van groep 8 van BS De Bron hebben het monument en de graven geadopteerd. In de week, voorafgaand aan de herdenking, hebben zij voorlichting gehad van de wapenbroeders over oorlog, vrijheid en de bevrijding van Goirle. Op het einde van deze les is hen gevraagd om een gedicht te maken over de vrijheid. Drie leerlingen mogen tijdens de herdenking hun gedicht voordragen. Daarna zullen enkele leerlingen van groep 8 de adoptie overdragen aan de leerlingen van groep 7, die volgend jaar hun plaats innemen.
 
Na afloop kunnen belangstellenden nog even napraten bij een kopje koffie (frisdrank voor de kinderen) in de Annetje van Puijenbroekkapel van CC Jan van Besouw. Iedereen, die vrede en vrijheid hoog in het vaandel heeft staan, is van harte welkom, zowel bij de herdenking als bij de koffie na afloop. 
Copyright © 2018 Wapenbroeders zuidelijk Nederland
Webdesign & CMS by Downdijk