Midden-Brabant - Nieuws

Verslag presentatie “Het leven van een kampjongen”

11 september 2016
Verslag presentatie “Het leven van een kampjongen”

Op donderdagavond 8 september 2016 opende de Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant in “Levensbouw” haar nieuwe seizoen. Na een korte ronde mededelingen door de voorzitter Jan Schrijver, luisterden ca. 50 aanwezigen aandachtig naar een boeiende presentatie van de heer Jan Hylkema over zijn leven als een kampjongen in het voormalig Nederlands-Indië.

Normaal vertelt Jan zijn verhaal op een basisschool. Hij vond het bijzonder om zijn verhaal nu eens aan volwassenen te vertellen. Van de presentatie is een videoregistratie gemaakt.

Jan Hylkema begon zijn verhaal met het uitpakken van zijn fietstas. Hij haalde daar achtereenvolgens uit: een lucifersdoosje, een mango, een ei, een kommetje, het dagboek van zijn vader en een schaakspel van karbouwhoorn. Jan schilderde hoe zijn ouders al in 1928 naar het voormalig Nederlands-Indië waren getrokken, telkens voor een periode van 6 jaar. Toen de tweede termijn van zijn vader als leraar in 1940 ten einde was, werd het gezin geadviseerd om op Java in Magelang te blijven omdat de Duitsers Nederland waren binnengevallen. In het Nederlands-Indië zou het veel veiliger zijn voor het gezin.

Door Jan werden de ontwikkelingen van de Japanse expansie en de behoefte aan olie, die in Nederlands-Indië te vinden is, goed verteld. Zijn vader werd opgeroepen voor mobilisatie in het KNIL. Karel Doorman kon met zijn vloot geen weerstand bieden, dat leidde tot de bezetting van het voormalig Nederlands-Indië. Zijn vader werd krijgsgevangen genomen en moest werken in de steenkolenmijnen in Japan. De moeder van Jan werd met haar kinderen uit huis gezet en kwam in een kamp terecht. Het kamp was een verzameling van oude, afgekeurde barakken.

Jan vertelde uitvoerig over het lange dagelijkse appel, het overlijden van zijn broer, de toenemende voedselschaarste waarbij de rijst werd afgemeten, de groeiende overbevolking van het kamp, wat men met de eierschalen deed, op welke wijze boodschappen werden verzonden met mangopitten, wat er gebeurde met het oude schaakspel en nog veel meer. Ook de zogenaamde troostmeisjes bleven niet onbesproken en de wijze waarop de Japanners lange Europese vrouwen mishandelden en de reden waarom.

Na bloedige gevechten tussen de de Geallieerden en de Japanners, volgde er een andere vijand, namelijk de nationalisten. De Britten wilden slechts een klein gebied rondom de steden beschermen en beperkten zich tot humanitaire hulp om de kampbewoners te redden. Vreemd genoeg werden op basis van de gesloten capitulatievoorwaarden de Japanners de beschermers voor de bewoners van de kampen. Dit was de Bersiap-periode waarbij vele Nederlanders en Indische Nederlanders werden gedood, werd door Jan besproken.

Aan het eind van de boeiende presentatie werd onder een luid applaus Jan Hylkema door de voorzitter Jan Schrijver hartelijk bedankt voor zijn bijdrage aan deze avond en kreeg hij een presentje overhandigd.

Trailer Youtube door Hans van Kleijnenbreugel >

 Naar de foto’s: >

Copyright © 2018 Wapenbroeders zuidelijk Nederland
Webdesign & CMS by Downdijk